2012. március 16., péntek

Egy új hobbi: megtanulni az írást felsőfokon

Lelkes vagyok!

Lelkes vagyok.
Találtam valamit magamnak, ami talán leköti a szabadidőmet, és ráadásul hasznos is. Elhatároztam, hogy megtanulom az írás művészetét.
Hogy honnan fogom megtanulni?
Rengeteget fogok olvasni olyan blogokat, melyek valamilyen módon megfognak, amelyeknél érzem, hogy igen, ez élvezetes olvasmány. Nem lesz egyszerű feladatom, de nem adom fel. Ez az egyik álmom, hogy az írásomat fejlesszem, és a végén egy kiforrott, komplett képességet mondhassak magaménak.
Akit itt a burán nagyra tartok, azért mert szerintem remekül ír, az amarilla. Talán az is fontos, hogy a témáját tekintve mindig pozitív irományai vannak :-)
Szóval egy dolgot már megtanultam: pozitív hozzáállás, és az írásom javulni fog! A többit meg érzésből, és különböző forrásokból fogom elsajátítani. Jelenleg nem nagyon van miről írnom, hacsak nem arról, hogy van mégegy tervem, mégpedig fogyni. Egyébként azt hiszem, fontos az is az írásban, hogy a tőmondatok legyenek egy picit hosszabbak mint eddig, tehát ne egyszavas vagy kétszavas tőmondatokból álljon egy mondat, hanem lehetőleg ennél többől. Az egyszerűség is fontos, hogy ne csicsázzam túl a mondatot, hanem legyek lényegretörő. Továbbá a vesszők és mondatvégi jelek megfelelő használata. Ezek nem is olyan egyszerűen betartható "szabályok", de érdemes rájuk odafigyelni. Ezeket a dolgokat saját magamtól "tanultam", úgymond megfigyelés útján.
Azt hiszem még fontos, hogy az írás kövessen egy adott témát, tehát ne ugráljon témáról témára, hanem legyenek benne visszatérő motívumok, azaz amit az írásunk elején mondjuk, megfogalmazunk, arra később visszatérjünk, és az írás végére ne egy teljesen másik témáról legyen szó. Egyszóval az írásnak összeszedettnek kell lennie és egy teljes egészet alkotnia. Ezeket tanultam eddig megfigyelésekből, aztán lehetséges, hogy ezt majd még ki kell egészíteni vagy változtatni pár dolgon, még nem tudom, de majd igyekszem tanulni.
Jelenleg küszködök, nincs ugyanis témám. De majd találok. De egy jó író tud a semmiről is írni. =)Lelkes vagyok.
Találtam valamit magamnak, ami talán leköti a szabadidőmet, és ráadásul hasznos is. Elhatároztam, hogy megtanulom az írás művészetét.

Hogy honnan fogom megtanulni?
Rengeteget fogok olvasni olyan blogokat, cikkeket, könyveket melyek valamilyen módon megfognak, amelyeknél érzem, hogy igen, ez élvezetes olvasmány. Nem lesz egyszerű feladatom, de nem adom fel. 
 
Ez az egyik álmom, hogy az írásomat fejlesszem, és a végén egy kiforrott, komplett képességet mondhassak magaménak.

Akit a burán nagyra tartok, azért mert szerintem remekül ír, az amarilla. Talán az is fontos, hogy a témáját tekintve mindig pozitív irományai vannak :-)

Szóval egy dolgot már megtanultam: pozitív hozzáállás, és az írásom javulni fog! A többit meg érzésből, és különböző forrásokból fogom elsajátítani. Azt hiszem fontos az is az írásban, hogy a tőmondatok legyenek egy picit hosszabbak mint eddig, tehát ne egyszavas vagy kétszavas tőmondatokból álljon egy mondat, hanem lehetőleg ennél többől. Az egyszerűség is fontos, hogy ne csicsázzam túl a mondatot, hanem legyek lényegretörő. Továbbá a vesszők és mondatvégi jelek megfelelő használata. Ezek nem is olyan egyszerűen betartható "szabályok", de érdemes rájuk odafigyelni. Ezeket a dolgokat saját magamtól "tanultam", úgymond megfigyelés útján.

Azt hiszem még fontos, hogy az írás kövessen egy adott témát, tehát ne ugráljon témáról témára, hanem legyenek benne visszatérő motívumok, azaz amit az írásunk elején mondjuk, megfogalmazunk, arra később visszatérjünk, és az írás végére ne egy teljesen másik témáról legyen szó. Egyszóval az írásnak összeszedettnek kell lennie és egy teljes egészet alkotnia.

És ami a legeslegfontosabb: 
figyelem, figyelem és figyelem. Avagy a megfigyelés a készség kulcsa!

Ezeket tanultam eddig, aztán lehetséges, hogy ezt majd még ki kell egészíteni vagy változtatni pár dolgon, még nem tudom, de majd igyekszem tanulni.

Jelenleg küszködök, nincs ugyanis témám. De majd találok. De egy jó író tud a semmiről is írni. =)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése